Om Projektet

BEGYNDELSEN...

Foreningen Samsø Havnebad blev stiftet i 2015 af en gruppe ildsjæle, med det formål at skabe sikker og inspirerende adgang til havet på sydvestkysten af Samsø.

HVOR STÅR VI I DAG?...

Snart 10 år efter foreningens stiftelse, er medlemstallet steget støt fra 40 til mere end 300 (2024) Der er afholdt borgermøder, idécaféer, fredagsbarer, udsendt nyhedsbreve og opslag på diverse sociale medier. 

Der er stor opbakning og økonomisk støtte fra både Samsø Kommune, LAG-fonden, Samsø Fonden og bestyrelsen for Kolby Kås havn, som har resulteret i, at foreningen står med et smukt og afbalanceret skitseprojekt, der henvender sig til hele øens befolkning og besøgende.

Vi er nu (august 2024) nået til fasen, hvor myndighedsgodkendelser er afgørende for vores videre indsats med fondsansøgninger.

VI TROR PÅ DET! - OG HÅBER DU VIL VÆRE MED!

 

 

ARKITEKTERNE...

Samsø Havnebad er tegnet af Hasløv & Kjærsgaard arkitekter. Én af Danmarks dygtigste tegnestuer, der har speciale i planlægning, byudvikling, by- og landskabsdesign, især i kystzonen. Bestyrelsen for Samsø Havnebad har i tæt samarbejde med arkitekterne udarbejdet skitseprojektet, der blev udformet på baggrund af flere fantastiske borgermøder i forår og efterår 2023. Her mødte medlemmer og interesserede borgere op til idécaféer, hvor tanker blev indsamlet til videre bearbejdelse.

 

OM HAVNEBADET...

Samsø Havnebad placerer sig ved nordmolen i Kolby Kås havn. En 60m lang træbrygge lægger sig ovenpå stenmolen, og munder ud i en platform, der leder ud til hav -og havnedyp. Via en sluse på platformen kan de modige kravle længere ud på molen til udspringsplatformen. Inde på land er to små bygninger placeret ovenpå et samlende trædæk - de indeholder sauna, foreningslokale/kiosk, toiletter og omklædning. I "Lanternen" ud mod vejen finder man udebruserne. På stranden ind mod havnebassinet er et børne -og institutionsområde anlagt med "Havfruesten" i vandkanten og madpakkepladser op mod skrænten. Havnebadet er tænkt i miljøvenlige og klimarobuste materialer og et grønt tag med sedum eller græs.

 

 

 

 

TANKERNE BAG...

Du kan herunder og på siden "VERDENSMÅL" læse om de tanker og visioner, hele projektet er funderet på.

Foreningen Samsø Havnebad arbejder ud fra en drøm om at skabe et fantastisk center omkring havet - FOR OG TIL SAMSINGERNE og selvfølgelig øens mange gæster! Og hvorfor gør vi så det...?

 

 

HAVET

På Samsø er vi omsluttet af HAVET.

Det er dét, der definerer os som befolkning, og gør vores ø til et helt særligt sted. Det er NATUR, der omslutter os, og tilbyder uendelige muligheder for at nyde det gode, sunde liv i fællesskab med andre!  

På vestkysten ligger havnebyen Kolby Kås, med status som øens eneste industrihavn, hvor livet omkring havet, lystfiskeriet og sejladsen altid har været en livgivende nerve i øsamfundet. Industrien er dog droslet ned og færgen lagt om på østkysten, så havnen kalder på nye og andre aktiviteter ved havet.

I generationer har “den gamle badebro” samlet folk, nord for molen, men badebroen er udtjent og bliver ikke sat op fra 2024. Her mister byen og øen en helt vital facilitet og et centralt mødested. Det badende folk må nu, både vinter og sommer, gå direkte fra stranden og ud i bølgen - uden nogen form for sikring. Så hvor skal samsingerne nu lære at svømme?

Ja, de må tage færgen til Hou, i Jylland, gå til svømmehallen Vandhalla, for sent om aftenen igen at tage færgen tilbage til Samsø!?

Foreningen Samsø Havnebad, mener det er helt afgørende, at udnytte det potientiale der ligger her i Kåsen, og skabe en platform der kan understøtte fællesskabet og det maritime liv, der er essentielt ved Samsø.

 

SAMVÆR

På Samsø er sociale fællesskaber essentielle for både den enkeltes trivsel og samfundets sammenhængskraft. Et havnebad kan spille en central rolle i at fremme og styrke disse fællesskaber, på tværes af generationer og interesser for børn, unge og voksne.

Fælles aktiviteter

Havnebadet kan tilbyde en række fælles aktiviteter, som fremmer samvær og fællesskab. Svømmeundervisning for børn, yoga, vandaerobic for ældre og kajak- eller paddleboard-kurser for unge er eksempler på aktiviteter, der kan tiltrække forskellige aldersgrupper og skabe samvær på tværs af generationer.

Events og arrangementer

Afholdelse af events som grillfester, sommerfester, svømmekonkurrencer og lokale markeder ved havnebadet kan være med til at samle beboerne og styrke fællesskabsfølelsen. Disse events kan skabe en platform for interaktion, hvor folk kan mødes, netværke og styrke deres sociale bånd.

 

SUNDHED

På Samsø kan de geografiske og sociale forhold give udfordringer ift. adgang til faciliteter og ressourcer, som fremmer fysisk aktivitet og social interaktion. Faciliteterne er ofte begrænsede, hvilket kan påvirke sundhed og trivsel negativt. Et havnebad kan spille en central rolle i at adressere disse behov.

Foreningen mener at:

  1. Fysisk aktivitet: Samsø mangler faciliteter til maritim sport og motion. Et havnebad kan tilbyde en attraktiv mulighed for at svømme, lege og deltage i aktiviteter, der foregår i det hav, vi er omsluttet af!
  2. Mental sundhed: Naturen og vandet har en dokumenteret positiv effekt på mental sundhed. Et havnebad kan fungere som et rekreativt rum, der reducerer stress og fremmer mental velvære.
  3. Social interaktion: På Samsø er sociale bånd vigtige for trivsel. Et havnebad kan være et mødested, der styrker fællesskabet og fremmer social interaktion på tværs af aldersgrupper.

    Dannelsesmæssige behov:

    1. Naturforståelse og miljøbevidsthed: Ved at interagere med havmiljøet kan børn og unge udvikle en dybere forståelse og respekt for den ø, de bor på. Dette kan styrkes gennem miljøundervisning og praktiske aktiviteter ved havnebadet. 
    2. Livrednings- og svømmefærdigheder: At kunne svømme og forstå sikkerhed omkring vand er essentielle færdigheder, især på Samsø. Havnebadet kan fungere som en træningsfacilitet for disse færdigheder.
    3. Kulturel dannelse: Livet ved havet er en vigtig del af lokal kultur og tradition. Havnebadet kan styrke forbindelsen til vores historie, lokale traditioner og fremme kulturel identitet.