Verdensmål

 Bæredygtighedsforhold for

 

 

PERSPEKTIV

Kåsen har historisk set været et vitalt og vigtigt knudepunkt for hele Samsø, men udviklingen er gået den forkerte vej. Ser man på de kulturelle og merkantile tilbud, så vil man tydeligt kunne se, hvor skævt fordelingen har udviklet sig. Vægtskålen tipper mod Ballen i øst, hovedstaden Tranebjerg og i Nordby, og nærmest intet er lokaliseret i “ den glemte havneby” Kolby Kås mod vest. Byen mangler simpelthen faciliteter til både lokalbefolkningen og turisterne, hvor man kan mødes og opleve sammen.

Samsø Kommune har i Planstrategien 2021, ønsket at sammenflette de lokale visioner med FNs 17 Verdensmål. Strategien taler bla. om “Destinationsudvikling” og “En Ø i Ballance”, og at besøgende tiltrækkes af fortællinger og oplevelser som rummes af naturen - herunder kysten og det maritime.

Foreningen mener, at:

  • Havnebadet er et eksempel på bæredygtig
  • Havnebadet tilbyder helt nye adgangsmuligheder til kysten og det
  • Havnebadet er med til at udvikle og give stolthed til
  • Havnebadet går hånd i hånd med kommunens vision, strategi og mål, så landsbyen kommer “med på kortet”, og Samsø tilbyder oplevelser på HELE øen.

“Vi vil fordele gæsterne bedre på øen.

Formidling af kultur, oplevelser, historie og spændende virksomheder skal inspirere gæsterne til at komme til de i dag mindre besøgte landsbyer og attraktioner.”

citat, Plan -og Agenda 21 strategien, Samsø Kommune

 

MENNESKER MOTIVATION

Livet i Kåsen kan for besøgende være svært at få øje på...men under overfladen sprudler der et engagement i byens beboere, som vil fællesskabet og nye initiativer!

Byens Borgerforening samler de lokale og fritidssamsingerne flere gange årligt til både strandrensning, juletræstænding og årets højdepunkt - Havnefesten. Borgerforeningen og Havnebadsforeningen har afholdt store borgermøder om både havnebad og byfornyelse, som i foråret 2024 endelig har resulteret i støttemidler fra Landdistrikspuljen.

På havnen finder vi de lokale fiskere, og “tilsynsbåden”, der sejler ud til de store havvindmøller syd for byen. Her lægger de store bulkskibe til i samme havn som lystsejlerne.

Her har et par fra Odder sat sig for at åbne restaurant. Den tilbyder skøn mad og mødested, i sommerhalvåret, til de lokale og turisterne. Længere oppe af hovedgaden finder man et galleri, cykeludlejning og en smuk campingplads.

I generationer har “den gamle badebro” samlet folk, nord for molen, men badebroen er udtjent og bliver ikke sat op fra 2024. Her mister byen en helt vital facilitet og centralt mødested. Det badende folk, må nu både vinter og sommer gå direkte fra stranden og ud i bølgen - uden nogen form for sikring.

Og skal man lære at svømme, så må samsingerne tage færgen til Hou i Jylland, gå til svømmehallen Vandhalla, for sent om aftenen at vende tilbage til Samsø.

Foreningen mener, at:

  • den største motivation ligger i det fællesskab, der eksisterer i byen!
  • der allerede er mange grupper, der hver dag har brug for adgang til havet, og flere ville nyde godt af det, hvis der var et sikkert anlæg til det.
  • Havnebadet kan blive platform for mange maritime fritidsinteresser og “skoler”.
  • Havet er katalysator for både fælleskabet og det gode, sunde liv!

KATALYSATOR

HAVET omgiver Samsø, og er den største katalysator for oplevelser og i særdeleshed i havnebyen Kolby Kås. Livet på havnen, lystfiskeriet og sejladsen har altid været en stille konstant, men den spirrende interesse for nye og andre aktiviteter ved havet, vidner om, at Kolby Kås rummer potientiale til mere og nyt liv. Drømmene starter ved den nordlige mole.

Foreningen Samsø Havnebad, mener det er på tide, at udnytte det potientiale, der ligger her, og endelig få placeret en NY KATALYSATOR, der kan understøtte initiativerne og det maritime liv, ved Nordmolen i Kåsen.

Foreningen mener at:

  • Havnebadet erstatter den udtjente badebro, der i årtier har givet adgang til vandet.
  • Havnebadet, med et sikkert og smukt anlæg, bliver et nyt og livgivende mødested på Samsø.
  • Havnebadet er tilgængeligt og inkluderende ift. handicapvenlighed.
  • Havnebadet giver adgang til havet både sommer og vinter.
  • Havnebadet bliver et kæmpe aktiv for det lokale idræts, forenings -og friluftsliv.
  • Havnebadet kan rumme sociale og kulturelle aktiviteter.
  • Havnebadet, med tiden, kan opnå status som “Blåt Støttepunkt”
  • Havnebadet har en arkitektonisk kvalitet, og fremstår som et unikt vartegn for hele Samsø.
  • Havnebadet i sig selv er trækplaster for nye fælleskaber.

SAMARBEJDE

Projektet er nået langt, og det skyldes i særdeleshed en velvilje fra alle involverede parter. Foreningen står som samlingspunkt, men hvis sådan et projekt skal lykkes, er det vigtig, at vi løfter sammen!

Vores kommunikation foregår via vores Facebookside Samsø Havnebad og vores Instagramprofil Samsø Havnebad, hvor man kan følge projektets fremgang. Foreningen opfordrer her til, at så mange som muligt følger foreningen, og kommer med ideer og feedback på foreningens mail: samsoehavnebad@gmail.com

Foreningen har afholdt borgermøder, idécafér og “Fredagsbarer” for at inddrage borgerne i projektet. Senest har vi været på Samsø Energiakademi for at fortælle om vores proces og fremgangsmåder.

Det er foreningens vision, at:

  • realisere et havnebad i Kåsen, der både i sin udformning og skabelse bliver til i et bredt samarbejde mellem Samsø Kommune, lokalbefolkningen, Aktieselskabet Havnen ved Kolby Kås og kompetente fagfolk.
  • idéer fra lokalbefolkningen er forankret i projektet.
  • havnebadet bliver samlingspunkt for nye og spirende fællesskaber.